Thursday, March 28, 2013

Wednesday, March 27, 2013

:: Untuk Kita Semua ::

Found this kat facebook...regarding "seksi itu hak saya".
siapa "saya" tu?
silalah tanya pakcik google... hoho
jom baca!
:)



Salam ukhuwah

Atas dasar tanggungjawab dan amanah, Dr Har memberanikan diri mengajukan pandangan terhadap fenomena semasa yang amat membimbangkan – di mana semakin ramai ahli masyarakat yang tidak lagi peduli dan kisah dengan teguran orang lain di sekeliling. Apa yang lebih menyedihkan – apabila alasan yg diberikan berlandaskan hujah hak asasi peribadi, yang dianggap mutlak milik individu. Orang lain dianggap tidak berhak campurtangan dan mempersoalkan keputusan, tindakan dan tingkah laku seseorang itu.  

Terbaru, hari ini (21 Mac 2013) terdapat laporan akhbar harian mengenai komen seorang yang dikenali ramai mengenai `hak peribadi’nya utk berpakaian seksi. Beliau juga memberi amaran agar orang ramai jangan terlalu menjaga `tepi kainnya’. Sedih dan sayu rasa hati membaca komen tersebut. Masakan boleh Dr Har buat tak kisah dan membiarkan golongan ini begitu sahaja. Kalau ada yang mahu mengatakan : 'Who cares?', Dr Har jawab 'I do care! A lot!'

Dalam konteks ini, perlu sangat diperjelaskan bila nak bercakap pasal hak, ada beberapa noktah yang mesti diperhatikan :
  1. Jangan lupa, jauh mendahului hak individu adalah hak Allah SWT yang Maha Agung, Perkasa dan Sempurna. Hak Allah SWT adalah untuk disembah, dipatuhi dan diagungkan. Segala suruhan-Nya adalah untuk kebaikan manusia itu sendiri, maka pujuklah diri dan relakanlah jiwa untuk patuh, taat dan setia. Larangan yang membawa kemurkaan-Nya adalah untuk keselamatan dan kesejahteraan manusia itu sendiri, maka jauhilah sejauh-jauhnya. Membelakangkan hak Allah, tidak memperdulikan suruhan-Nya – adalah satu manifestasi kesombongan yang luarbiasa!  
  2. Janganlah pula terlupa, tubuh badan kita sebenarnya bukan hak milik kita, yang boleh diperlakukan sewenang-wenangnya. Ianya hanya pinjaman sementara, dari Empunya yang tidak pernah terleka. Keindahan tubuh badan ini boleh hilang sekelip mata, semua terpulang kepada yang Empunya. Bukankah kita mengimani adanya Hari Pembalasan di Padang Mahsyar? Khabarnya, itulah saat segala anggota tubuh badan kita akan mengadu perihal penyalahgunaan dan pengkhianatan kita. Mulut yg begitu lantang bersuara semasa di dunia, terkunci rapat semasa ditimbangtara. Tentu sekali kita takkan boleh berkata kepada Tuhan yang Empunya segalanya, `Jangan jaga tepi kainku! ‘
  3. Jangan lupa, selain hak adanya pula tanggungjawab dan rasa hormat. Tiga aspek ini :Responsibilities, Rights & Respect – 3R, tak boleh dipisahkan.  Hak hanya boleh diberikan kpd mereka yg sudah menjalankan tgjwb & peranan mereka dengan baik dan sempurna. Peruntukan hak mestilah pula dihormati. Jangan asyik berhujah dengan hak kita yang itu dan yang ini. Tanyakan pada diri, sudahkah tanggungjawab dan peranan asasi kita sebagai hamba Allah dan khalifah terlaksana? Kalau belum, hak apa sebenarnya yang ada pada dirimu?
  4. Jangan lupa, kita manusia makhluk Allah yg perlu hidup secara berkelompok dan bersosial. Kita manusia lemah, amat saling bergantungan dan perlu-memerlukan. Selain hak individu, ada di sana hak kolektif (jamaí) yang menjadi milik komuniti di sekelilingmu. Bila bertembung antara hak individu kita dengan hak kolektif massa – ketahuilah, hak kolektiflah yang harus didahulu dan diutamakan. Demi sebuah ketenangan hidup yang penuh rasa hormat-menghormati, ayuh kita belajar dari kelompok manusia dulu – mendahulukan hak kolektif dibandingkan hak individu. 
Mungkin yang paling mendapat manfaat dari nukilan ini, bukanlah kelompok sasaran yang diajukan teguran.

Tak mengapalah, Dr Har yakin, ada kelompok yang pasti mendapat sedikit peringatan dan tazkirah.

Fazakkir, innafa’atiz zikra
 : Dr Har akan terus memberi peringatan, sesungguhnya peringatan yang berulang-ulang itu banyak manfaatnya!

 
Salam ukhuwah :

Dr.Harlina Halizah Siraj ( Dr.Har)

:: Hong Kong 2013 ::





 
 
 
 
 















:: Omongan ::

Assalamualaikum...
Yuhuuuuu,, den nak omong-omong sket jer pagi ni,,, haha

first nak share stori time aku ngan yana tengok movie sabtu lepas ..
kitorang kan masuk agak lewat dalam 5 minit camtu,,, pastu movie dah start,,, orang plak takdelah ramai mana pon,,,
pastu kan bile kitorang nak amek tempat,,, ternampak ade dua orang ni kat seat barisan depan,,,
dua dua lelaki okay,,
pastu bengong berpeluk plak,,,
eeewwwwwwwwwwwwww...yucckkkssss,, watdehelll maannnn,,,
hahaha,,, bongok punye budak,,
baru 5 minit movie ko dah buat wayang plak,, bukan cite hantu pon,,
ngek~



second stori plak pasal mimpi,,, hahaha,,, lawak btol.. smalam ader orang stori mori,,, die mimpi ustaz don,,,
ehem ehem,,, kemayen lagi ko kan,,,
details mimpinya tak buleh nak stori,,, kang tak pasal den kena flying kick!
hehehe

haha,,, merepek btol entri kali ni...

okay,, bubbye!
;p


Monday, March 25, 2013

:: MEeting ::


 KAG
seharian bermeeting berbengkel
;p

:: Hilangkan Duka. Hilangkan Lara ::


 23 MArch 2013

Assalamualaikum!
arini den ade duty nak kena jaga booth FSKM sempena program Selangkah ke UiTM...
kan bebudak spm baru dapat result khamis lepas,,,
:)
seb bek dapat shif pagi,, kol 8am-10am,,

oh ya,,, on the way nak gerak ke kbm pagi tu,,,
msg la yana sebab macam pelik die sonyap je dari petang smalam,,,
msg kat watsapp tak reply,,
then msg biasa plak,,
hohoho,,,, rupenyer ade benda sedey lak yang jadi,,,
siyes tokojut den,,,
huhuhu,,,
takde rezeki namanya tu wey,,,
nanti petang kite kua k
:)


 booth FSKM
:)


lepas jaga booth je,,, aku tros tembak kajang,,, 
pastu rehat jap,, tido sploh minit,,,
then baru kuar,,
kitorang lepak alamanda jer,,,
haha,,,
g speedy dulu budak ni nak borong cite korea..
hahaha..
memula ingat nak blanje budak yang bersedih ni eskrem,,,
tapi makcik ni dah lapa bangat lak tak makan,,, so die nak makan berat,,, okay,, jom jom,,,
mam kat food court je,,,
yana bedal tepanyanki,,,
aku lak dah konyang blasah nasi lemak,,, so amek yang ringan2 je la,,
hehe
 
 coconut shake besaaarrr punya
;p
 
 choc banana stick
:)

pastu tatau nak wat ape sama ada tengok wayang atau karok,,,
hahaha,,,
las las kitorang decide nak tengok movie,,,
karok kat alamanda mahal,,
hahahah,,,
movie kol 5.30..
so nak asar jap,,,
bile sampai surau,,
aku macam pelik apesal macam kosonggg jer,,,
rupenye plastik speedy tu tertinggal kat food court,,,
adoooiiiiiiii,,,
nyanyokkk tol,,
hahhaa,,
kena la aku g balik food court tu sementara tunggu yana solat,,,
amekaaww,,,
dah takde okay kat tempat duduk,,,
haha,, kang nanges lagi plak si masam ni kalo vcd hilang,,
kene la tebalkan muke tanya mat bangla yang clearkan meja tu,,,
bongok tol,,,
3 bangla aku tanya,,,
sume maen pass pass je,,,
bengong,,,
seb bek bangla ketiga pegi carik kat mana ntah pastu jumpa!
ffuuuuhhhhhhh....


lepas movie tu,,, perot macam ade tempat kosong lagi,,,
okay la,, jom mam eskrem,,,
yeay!
haha

kesian orang mata bengkak tu,,
kui kui kui,,,
hehe,,,

jom balik!
haha,,
nak bayar tiket parking pon satu hal,,
makcik ni bole plak lupe nak amek balik tiket lepas dah bayar,,
nampak sangat mamai berada di awang awangan mengenang naseb!
haha
adoii,,,, takpe lah mek,,
nanti kumpul duit beli balik yer,,
hehe,,,
jangan diingat,,,
nanti sakit ati,,,
:)

adios


Friday, March 22, 2013

:: Rawang Burger Bakar ::


21 MArch 2013

Assalamualaikum,,,,
dinner malam ni kitorang nak try kedai baru bukak depan taman seri bayu,,,
dulu restoren amirah tomyam,,,
now tuka bege lak,,
hohoho,,
jom jom jom!
:)
 

 
 kemayen lagi kan namanya,,,
aku tanya ape yang best,, rajin waitress tu explain satu2 bege die,,
K-Pop tu sebab daging kambing,,
Madu Tiga tu bege die ada kambing + ayam + daging
Lain tak ingat,,,
Yang aku tau aku lapar..
hahahaha
aku order ni,,,
Ombak rindu,,,
daging,,, pastu ade cheese,, pastu atas die tu ader daging salai
sedapppppp
:)

Pastu tapaukan ntok houzemates Chicken Pop ngan Hot Shot with cheese
:)

oh ya,, kalo ko lapar sangat pastu tringin nak makan bege bakar,,,
pepandai la alas perot dulu yer,,,
sebab nak nunggu nye lamo gak la nak kasi bege tu masak,,
hohoho,,,
aku dah la perot kosong,, seb bek ader cite best kt HBO time tu,,
safe house
k,, bubbye
:)

:: Zikir Hari Jumaat ::





يَا اللهُ

ya Allah

Thursday, March 21, 2013

:: Zikir Hari Khamis ::




'Subhanallah Hil A'zimi Wa Bi Hamdih'

Maksudnya: Maha Suci Allah yang Maha Agung dan segala puji bagi Nya


 
InsyaAllah fadhilatnya:
Tumbuh tanaman Syurga baginya.
Sekali sebut, tumbuh satu pohon Syurga untuknya di Taman Syurga.
Allah ampunkan dosa sebanyak buih di laut.
 
 
 

Wednesday, March 20, 2013

::Bubbye Amad & Best of Luck ::

 18 March 2013

Assalamualaikum!
jom gerak g klia,,
malam ni amad nak fly da,,
hohoho
amad fly tros ke heathrow london..takde transit2,,, straight 13jam,, 
kematu la ko weh,,, hehehe
kitorang 1 kete je dari malaka
:)

 
 
 bubbye amad!
take care okay kat sana,,,
stadi leklok,,
haha,,
nanti kitorang datang mlawat ko k,,
sila bentang karpet merah. hahaha
all da best!
:)

pas bubbye amad,, kitorang singgah makan kat kefsi R&R somban tu,,,
first time nak try krushers ni,,,
orang cakap sodap...
aku amek yang oreo,,
cissssssbedebah ciisssskek betol.
aku rase staf die tak pandai buat kot,,,
rase air batu je tawar habis,,,
huhuhuhu,,,
tau la time tu nak tengah malam,, takkan lalok kot,,
hohoho
nanti nak try beli kt tompek laen plak la...
T_________________T


Tuesday, March 19, 2013

:: Happy Belated Besday Rehan!!! @ Red Wok ::

 15 March 2013

Yuhuuu,, Assalamualaikum!
haha,, memula senonye saje nak makan malam nak lepak2 ngan jemahs ni,,,
dok tanya2 kat watsapp...
plan nak makan sushi miyagi tu kensel sebab dorang tutup awal,,
kol 9.30..
pastu tetibe sebut nak makan tomyam,,,
pastu ader sorang ni yang dalam train reply "NAK JOIN!!!"
hahaha,, menggelabah je sume nak prepare ntok celebrate besday rehan...
dalam masa kurang sejam lak tu,,,
hehehe
   
 haha,, rehan rehan,,,
tau tak kitorang dah dua kali kensel nak celeb besday ko,,
satu time ko gatal nak g umah akak ko,,
skali lagi tu kitorang lak tetibe ade hal,,,
hehehe,,
ni je yang mampu ntok ko
seb bek hadiah mmg dah prepare!
:)



 happy belated besday rehan!!!!
hehehe..
skang ko dah bole join group yana nye age,,
hahaha..
bubbye!
;p

oh ya! kitorang celeb kat red wok bangi tu,,,
sedap bangatttt tomyam susu die,,
hehehe,,
pastu die punye sizzling tauhu die pon bes,,
pastu kitorang order asparagus tu ngan crispy butter fillet....
haha,, nampak tak tangan sape yang tak sabar tu,,
oopppsss!!!
hehehe
 
oh ya (lagi)... haha
kek ntok besday rehan ni kitorang bli kat New Zealand bakery kat area umah mariam tu,,,
sebab tu jer yang dekat yang boleh ikot time,,,
hehehe
sedap cupcakes die ni,,,
seketol ni RM3...
berbaloi...
bolehlah beli lagi nanti
:)

Monday, March 18, 2013

:: Cerita Kita + Lawak ke Der 2 ::


ngedate dengan nani bam bam,,, nak layan movie...
lama dah tak nengok wayang,,
hohoho,,,
cerita kita tu biase2 jer,,
lawak ker der 2 best,,,
giler aku ketawa tak cover2,,
hahaha,,,
nanti lepak lagi yer nani,,
sambung stori mori ko!
;p



Thursday, March 14, 2013

:: Terkadang ::

dinner malam tadi
:)
Lama dah den tak makan kat rahmat bahagia tu,,,
hajat di hati memang nak kurangkan makan,,,
haha
balik dari hk aritu ramai yang tego...
memula macam malas nak amek port,,
tapi lepas timbang,,,
memang sah sah,,
dah lebih dari berat yang sepatutnya,,,
laen kali la bila ade mood kot baru exercise
;p








Kadang-kadang nak,
kadang-kadang taknak,
terkadang macam dah lepas,
terkadang macam belum lepas,
Kerna Dia menjaga kamu,
Kerna kamu dijaga Dia.
(anonymous)

Wednesday, March 13, 2013

:: Feeko Noodle ::


 
 

feeko noodle ni kat depan uitm alor gajah tu jer,,,
yang dalam medan selera tu...
sedap gak,,
harga pon berpatutan,,
bole lah korang try
nak g ikea macam tak dan,,lepak sini je la..
hehehe
:)
g la makan banyak banyak kali,, sebab nanti dapat stiker,, pastu tampal dalam 1 kad ni,,
bile stiker tu dah penuh,,,
dapat free 1 meal
:)

Tuesday, March 12, 2013

♥ Bangkok ♥ (kerja giler dengan orang giler ;p )

 Assalamualaikum!!
hehe,,
lama dok perap gambar,,, hehe,,,
ni sume time bulan februari tahun lepas,,
ntah macam mana timbul idea nak g bangkok,,, 
pastu giler nak g berdua je,,,
naseb baek dua2 mak bapak bagi,,,
yeayyy!!!
kalo nak buat keje gile ni,, memang takde orang lain nak ajak kalo bukan si masam ni,, hehehe
jom layan gambar!

 
 
 

Alhamdulillah slamat masa kat sana...
pepandai la kitorang survive carik makan,,tempat tinggal,,, tempat sopink
hohoho


paling best biler dah balik umah,,,
time tu ngah tengok brita,,,
pastu tak pasal ader plak kes pengeboman btol2 kat bangkok tu,,,
apak den pandang jer den tak cakap pape pon,,,
hahaha,,,
dengan slamba aku cakap
"eleh,,dah balik dah pon"



haha
k, bye!

Monday, March 11, 2013

:: Telekung Project ::

Yuhuuuu,, 
Assalamualaikum..
nak share info sket,, korang pernah dengar tak pasal telekung project?
aku tau pon sebab dulu NAD ader gtau pasal aktiviti dorang ni,,
kebetulan time ader course kat shah alam aritu,, dinner kat setia city mall,,, bile nak solat,, nampak tag telekung project ni,,,
dorang ada banyak buat aktiviti especially ntok anak2 yatim,,,
and aktiviti yang paling banyak dorang buat adalah basuh telekung kat surau2 awam,,,
bagus bangat kan,,,
and kalau dorang ader new event,,dorang akan inform kat fesbuk,,,
so sesape yang nak menambah pahala nak derma,, boleh la contact dorang,,,
jom ramai-ramai like page dorang --> TelekungProject
okies,,,
bubbye
:)

Friday, March 8, 2013

:: Sempoi Coffee ::


2 March 2013

Assalamualaikum! hehe,,,
petang ni ader meeting ngan jemahs,,, saje nak lepak2 minum2,,,
pastu aku plak nak try satu kedai ni,,
tau sebab ade org upload kat ig,, JJCM tembak datang sini ntok season baru,,, si Qi tu datang beb,, alahaii,,, napela den tatau,, huhu,..
senang je nak carik kedai ni,,,
sebelah bangunan restoren melaka kitchen,, berdepan ngan kopitiam old timer tu,,
 corner lot,, so senang nak pasan
:)

 Mayam baru balik dari opis,,, yana baru balik dari kenduri kawen,, aku plak baru bangun tido,,,
hahahahaha,,,
yezzaaa,, time time cuti ni memang sodap kalo dapat tido atas katil sendiri kat umah,,,
heaavveennnnnn dol!
hehe

 
 nah menu!
:)
 hahaha,,, aku ngan mayam amek yg ade meatbol..
al maklum la,, nak makan kat ikea dah tak jual buat sementara waktu ni,,,
ade isu daging kuda ke ape ntah,,,
kempunan den,,,
eh,, tapi kan,, sedap gak meatbol die ni,,
hehehe
bole la korang cuba try test
:)
 ko puas tak tengok gambar kecik tu?
hahaha,,, jap aku tepek yang besaarrr punya
;p
  
 syetul
 
 maryam

 yana

 fana


haha,, fana nye makanan cam nampak gelap sket kan,, sebab nak malam da,,, die sampai lambat sebab baru balik kojo,,, pastu kena paksa datang sini pakai gps,, gile punye budak,,, jalan nak g bangi pon tatau,,,
haha,,, seb bek tak sesat,,,
;p
 
 last dorang ni jumpa fana time bukak puasa tahun lepas kot,,
gile bapak lamaaa weyyy tak jumpa,,
kikiki

k la,,,
okies,,
adios!

p/s senin nak start kelas daaaaa
;p









Wednesday, March 6, 2013

:: Speechless ::



Malam tadi payah nau nak lelap mata,,,
agaknye sebab dah tido petang kot,,,
lagi plak pewot den sakit,,,
pastu tergerak nak kontek fara,,,
woott woottt...
dok borak2 sampai terkeluar story,,,
sorry beb sebab dah bagi ko terkejut sampai speechless sampai fon ko pon hang!
hehehee,,,
thanks anyway,,,
adios!
;p

Monday, March 4, 2013

:: (^_^)


Assalamualaikum!
hehe,, baru masuk opis arini,,
last week seminggu den coti,,
arini students baru masuk,, class pon dah start
:)
tunggu ade free time den update pasal cuti aritu k?
:)
im not missing you,,, eh?
tetibe,,,
haha,,
k, bubbye...
xoxo
:)

Jom Klik =)

Related Posts with Thumbnails