Wednesday, November 28, 2012

::Perhentian Island:: [Part V]

Assalamualaikum,,,,
dah last day nampaknyer kat perhentian ni,, huhuhu,, 
Pagi ni kitorang siap2 then saje nak jenjalan kat long beach tu,,,
hehe,,,
flight petang,, so sempat la kan nak round2
:)

memang takde orang dah kat long beach ni,,,
heheheee



 *yana*ain*syetul*
 
 
 nampak tak???
ko nampak tak yang kat hujung blah sana tu dah hujan?
hooho,,,
dah kena balik bilik ni,, kang basah kuyup plak,,,
hohoho,,
 
 ish,, tak sedar diri btol budak ni,,,,

 
 okay,,,awan gelap dah mula nak gerak ke kitorang,,, dah,, jom blah,,,,
hehehehee,,,,


oh ya,,, nanti jangan lupe double confirm dengan boatman yang nak amek korang balik kat jeti tau,, kitorang nye time kol 12 tengah hari kang,,,
bagitau siap2,,, kang terlepas boat,, terlepas flight,, padan muke
;p


balik bilik tros mandi..
siap2 kan barang bawak masuk beg....
pastu barulah kitorang g bekfes
:)
nak gi bekfes tu hujan dah renyai2 twon da,,,
 
 aishhh,, macam tau tau jer,,,
tak bagi kitorang balik ek?,,,
heheheheee
 
budak yang tak boleh kena hujan nanti cepat demam mestilah kena pakai perlindungan kat kepala
;p

pasni mesti rindu nak makan sarapan pagi kat sini,,,,
huhuhu,,,
pasan tak budak kecik tu?
tu anak owner cafe ni,, tiap kali kitorang makan,,, mesti die datang,,,
nak ajak main le tu,,,
;p
haha,,, bagus budak ni,, jenis tak takot orang
;p


pewot pon dah kenyang,,, jadi jom la beransur pulang
:)
meh aku tepek gambar2 sekitar resort ni,,
hehehee...
 time nak check out,,, jumpa sir luigi ngan wife die,, kitorang pon amek gambar sama,, hehee,,,
dorang nak troskan perjalanan dorang ke kedah plak,,, tapi dorang akan bermalam kat kuala besut dulu then baru gerak,,,
hehehe,,,
best kan,,, pastu dorang nak ke thailand plak...
hohoho
:)
 dah naek boat nak ke jeti
:(
 Alhamdulillah sampai sudah kat jeti kuala besut,, time off season ni,,, driver teksi yang akan carik korang,,, kalo time peak season tu,,, pakcik driver ni cakap,,, pelancong yang berebut2 nak dapatkan teksi,,,
hohoho...



kat pulau kan banyak kedai yang dah tutup,, macam kedai souvenir tu,, aku nak beli baju i love perhentian pon tak dapek,, ader la satu kedai ni je yang bukak,, tapi harga die jual tu macam tak berpatutan jer,,,
hohoho,,
takpela,, nanti kalo ade sesape gi,, aku kirim baju je la,,, 
hehehehe


pastu cakap kat pakcik teksi ni kalau ader tempat jual2 kopok2 ke,,, kitorang nak stop jap sebab memang takde beli ape pon ntok bawak balik umah,,,
 then die bawak ke sini,,,
dapat la beli kopok lekor ngan sagun,,,
haha,, aritu ain gi sawak tak pat nak beli sagun,, kat sini lak ko berjodoh ngan sagun weh,,
haha
;p


masa pon awal lagi kan kalau nak ke airport,, so pakcik ni bawak la kitorang jenjalan,,,,
ape ntah nama tempat ni,,,
jap,
ni ha
wat photiyan phut thak tham

memula macam takot gak nak masuk kan,,,
pastu pakcik tu cakap takpe,, bole je masuk,,,
memang ader jer orang yang datang tengok2,,,
hohoho
 
 patung kale putih tu besar bangat okay
hohoho,,,
 
 then ader satu pokok besar ni,,,
alaa,,, tak silap aku pernah tengok dalam tv citer thai ape ntah,,
ada lilin ni,,, ikat ngan benda kale2 tu,,
niatkan ngan pasangan ko,,,,
pastu ko campak lilin tu ke pokok,,,
kalo benda tu tersimpul kat atas tu,, maksudnyer ko ader jodoh ngan orang yang ko niatkan tu,,,
tapi ni kepercayaan dorang jer,,
jangan percaya lak,,,
no no nay nay nehiiii,,,
:)
 
 next, kitorang ke pantai cahaya bulan plak,,,
gambar pantai tak dan nak amek,,,
aku kepanasan gile time ni,,,
macam dalam sauna lak,,
hahahhaa,,,,
kitorang datang ntok makan jer
:)
 
 yeaayyy,,, dah sampai airport,,,
aku tak tahan sebab dah peluh2,, tros masuk toilet tukar baju,,,
seb bek ade baju spare sehelai,,,
hehehe...
flight kitorang delay kejap sebab cuaca kat KL hujan,,,
tapi takdelah lama sangat,,
 aku rase mana2 kitorang pergi mesti ader jer budak kecik berdekatan,,,
haha,,,
ni depan kitorang ni budak hyper active nak ajak main cak cak plak
haha...


sampai KL je amekau,, hujan selebat2 nya,,,
balik ni parents ain amek,,,
hehehee,
thanks
:)


yeaayyyy,, tamat sudah stori mori kat perhentian ni,,,,
biler dah calculate jumlah perbelanjaan kitorang termasuk hotel, makan, boat, teksi, snorkeling, beli kopok lekor sume,,,
 purata sorang dalam RM226,,
tak termasuk tiket flight,,,
tiket kitorang aritu dalam sratos lebey je return
:)

okay,,
bubbye!
wassalam
:)

Tuesday, November 27, 2012

:: Perhentian Island:: [Part IV]

 yuhuuuuu,,, lepas snorkeling tadi,, kitorang balik bilik then mandi,,,
lepak2 jap,,,
rehat2 badan,,, pastu kitorang rase cam nak jenjalan,,,
hehehe,,,
percutian kali ni kan sebab nak santai2,,, nak rileks2,, nak hilangkan stress,,,
hahaha
jom!


memang layan jenjalan keliling pantai ni,, sebab takde orang,,, hehehe,,,
meh aku tepek gambar,,, kitorang jalan2 sampai nak sunset,, 
hehe



 




 time jenjalan tu ader nampak satu bilik tu nurul ain,,,
haha,,, nama ko beb!
pasni kalo datang lagi silalah ko menginap kat sini ye
;p
 
 


 hoi!
dah nak maghrib ni,,
udah udah ler tuuuuu
hahaha
;p




 
 malamnyer macam biase dinner kat ewan's cafe,,,
hehe,,
amekau,,, sebab sedap banana shake,, malam ni 3 3 orang order sama!
hehe


sebelum tido dok sapu krim mustajab tu,, sebab tangan dah rase lenguh2 dok kayuh2 siang tadi,,, hahaha
bye!
goodnyte!
hehe

besok nak balik da...
eh???
oh noooooooooooooooooooooooooooooo
:(

:: Perhentian Island :: [Part III]


Yuhuuuuuuuu,,,,, 
dah hari kedua!
hehe,,, bangun pagi,,, then siap2 nak bekfes,, hehe,,,
kitorang ke ewan's cafe lagi,,,
nak try menu bekfes die plak,.,,
kitorang amek yang set punye,,,
sedap!
hehe
kena isi perot sebab jap g nak snorkeling,, hehe
tak sabar tak sabar tak sabar!
hehe


kitorang amek pakej yang long trip,,
hehe,,,
rm30 je sorang
:)
pakej ni includes:
  • shark point
  • teluk kk
  • turtle point
  • tanjung genting
  • light house
  • romantic beach
  • lunch at fisherman village
untuk pakej ni,,, die start dalam kol 10 pagi,,, lebey kurang dalam 5 jam,,, hehe,,,
tapi rasenyer kitorang dah terlebey jam kot
;p
oh ya,,, Short trip ader jugak,,, rm25 jer,,, dalam 3 jam,,,
ala beza rm5 je pon kan,, bek ko amek long trip ni tros dah alang2,,,
hehehehe,,,
tapi terpulang la korang nak mana satu,, hehe,,,
beza die takde lunch kat kampung nelayan ngan tak gi kat romantic beach,,,
hehe
 
excited!
haha,,, oh ya,, kitorang ni kan backpakers jer,,,
so baju ntok mandi ni memang dah standby 1 je,,,
siang ko mandi,,, malam ko bilas,,, tros ampai,, sok paginyer pakai balik,,, hehehe,,,
jimat space kat bag tu,, takyah nak bawak baju basah berat2 balik kang,,,, hehehehee,,,,

 dalam boat kitorang ader 11 orang termasuk driver tu,,,,
yang saiko nyer,,, kitorang bertiga je yang pakai life jacket ntok snorkeling,, hahahaha,,,
nampak sangat tak reti swimming,,,
hahaha,,,
lantak la,,, janji dapat tengok ikan!
hahahaha


FIRST CHECK POINT


time ni ain yang twon dulu,,, haha,, pastu aku pastu yana,,
ain twon2 je dah saiko orang okay,,,, tetibe jerit sebab kena gigit ngan ikan,,, hahaha,,, sbb ikan die memang banyak giler wey,, macam takde space kosong ntok ko twon,,, haha,,,
tapi camane la ikan tu bole nak gigit ko kan,, bukan ade isi sangat pon,,, kikiki
;p


oh ya,, nanti kalo korang bawak kamera,, jangan lupe bawak casing yang ntok masuk air tu skali tau,, haha,,,, tapi kalo korang nye camera canggih yang bole masuk air tros tu,, lagi bagos,, senang jer,,, hehehe,,,
rugi wooooo kalo tak amek gambar kat dasar laut,,,
rugi rugi rugi
hehehehe

haha,, ko nampak tak ikan2 tu,,,
dekat je kan ngan kitorang,,,
haha,,, kecik besar sume ader
:)


kitorang kan kompem la tak leh nak ke dasar sebab pakai life jacket ni,,, abg driver ni cam tau2 jer,,, die yang tolong kitorang snapkan gmbar2 kalo kat dasar tu,, haha,,,,
baek btol,,,
thanks!
hehehe
pastu kan,, aku pon tatau la camne aku snokeling tu,,, dok kayuh2,,, pastu biler pandang atas,,, jauh ke blakang lak,,, yana ngan ain dah ke depan da,,, ahhahaha,,, giler lemmmbbssssssss,,,,
lenguh kaki tangan den,,, haha
last2 abg driver tu yang bawak aku ke depan,,, laju la sket,,, hahaha,,,
dok tanya2 dari jauh aku ok ke tak,,, sebab aku rase aku la yang paling blakang skali,,, hahah,,,
mat2 salleh omputeh sume dah laju ke depan,,, haha,,,
pastu aku plak kadang tu macam dah terkapai2 sebab air masuk hidung,,, hahahah,,,, bengong btol,,,

pastu kalo nak tengok2 ikan tu,,, nanti kitorang bertiga pegang tangan,,, pastu nanti  abg tu tolong bawakkan ke tempat ikan yang banyak tu,,,
kalo nak menunggu kitorang,, ntah bape zaman ntah baru sampai,,
haha



dorang cakap yang ni jenis ikan bilis,,,,
banyaaaaakkkkkkkkk sangaaatttttttttttt,,,,
ni kalo jala ni kompem tros dapat banyak,,
haha


subhanallah
:)
tak sangka dapat tengok dekat camni
:)

ader nemo jugak!
comel kan!
haha,, nemo ni suke dok kat tempat2 cani,,,,
hehehe,,,
comel comel comel





SHARK POINT

Pastu kitorang naek boat balik,, then tros ke shark point,,, haha,, memula takot gak la nak twon,, bia btol ader shark kat bawah ni,, kang tetibe ko dok nyelam,, skali ade shark dok sebelah ko senyum simpul tunjuk gigi say hye! tak ke naya tu,,,, hahahaa,,,,

haha,, rupenyer memang bebetul ader shark kat bawah ni,,, haha,,,
camera time ni kat abang driver tu,, bile nampak shark,, nanti die kejar shark tu then tros snap!
hehe,,,
2 kali gak aku nampak shark kat bawah ni,,, tapi dorang cakap 3 ekor,,, yang skali tu aku tak bape nampak sangat shark nyer,,,
heheehe,,,,
 
Boleh nampak ni jugak,,, hehe,, ape ek ni? ikan pari kan?
hehe


TURTLE POINT

macam biase la aku mesti jadi orang paling last nak ke depan,,, haha,,, foreigner2 ni sume baek2 okay,, dorang slalu tanya kitorang okay ke tak time snorkeling tu,,,
pastu aku kan macam slow sket,,, pastu skali tu wife sir luigi tanye aku nak hold kaki die tak ntok ke depan,,, aku pon sure je la,,, haha,,, tak silap nama wife die suzanne,,, hehe,,
so aku pon pegang la kaki die nyelam ke depan,,, hehehe,,,


Time kat turtle point ni memang ko bole rase turtle tu dekat ngan ko,,, hahaha,,,, rileks je die kat dasar ni,,, pastu banyak lak tu bole nampak,, hehehe,,,
pastu ader je la ikan yang dok menyinggah kat atas body turtle ni,,, malas nak berenang le tu kan ikan kan,,, hhahaha,,,, parasit btol
;p
tu nampak tak ader 2 ekor ikan kat atas turtle tu?
hehehe,, ngengade je kan nak manje2
;p


pastu time ko dok nak feeling2 tengok penyu tu,, skali tu die laju lak nak naek ke atas,,, haha,, tros rase glabah sebab takot kang ko terlanggar turtle ni
hahahaha


agak2 dah puas,, kitorang naek boat,,, nak ke destinasi seterusnya,, hehehe,,, penyu ni pandai okay,,,, time kitorang dalam boat nak blah,, abg driver ni count 1 2 3,,, nanti penyu ni pandai naek atas permukaan air then tunjuk muke die,,, hehehe,,,
sangat la comel nyer paham bahasa!
:)




LIGHT HOUSE
hoi hoi,,, nanti make sure yang bateri kamera korang dah cas secukupnya tau,, ataupon bawak bateri lebih,,, hahaha,,, 
time kat light house ni bateri kamera dah kong da,,, hahaha,,,
tekanan perasaan kejap
;p


 ni la area light house tu,,, hehehe,,,, die memang kat tengah2 laut okay,,,pastu abg tu dah cakap dah current kat bawah ni memang kuat sket,,, kalau terkena,,, jangan berenang ke depan atau ke belakang,, ko lawan arus tu,,, pergi ke kiri atau ke kanan,,,

aku memula tu cam tak rase sangat,,,, skali baru prasan yang ko sebenarnye dah kena tolak ngan arus,,, memang arus die sangat laju okay!
yana pon dah rase lenguh die dok kayuh2,, seb bek pakai life jacket,, at least ko bole terapung,,,,
dorang yang pandai berenang tu dah macam terkapai2 dah sebab penat dok kayuh2 tapi ko tak gerak2 dah,, ader sorang ni memang dah panik gile sebab die dah penat,, dah la dorang tak pakai life jacket kan,,, kang kalo tak larat kang tenggelam plak,, 

seb bek abg driver tu pantas,,, die bawak boat tu dekat ngan kitorang,,, pastu hulur tali,,,,
so kat area light house ni,,, kitorang snorkeling pegang tali tu,, pastu abg tu pandu boat die,,,
siyes kat dalam air time kat light house ni memang cantek!!!
sangat2 cantek,,,

pastu ko boleh rase time boat tu bawak ko,,, ader satu part ni ko boleh rase air die sejuk giler,,,
ader satu part tu ko bole rase air die macam suam2 jer,,,
pemandangan die toksah cakap la,, 
memang sangat cantek,,,
:)


ader gak la seketul gambar kitorang kat light house ni,,, 
tu pon dari camera sir luigi,,, 
die hantar kat fb,,,
yang kat blakang tu wife die.. 
hehe..
thanks sir
:)



Eh eh,,, aku tetibe lupe yang kitorang g lunch dulu atau light house dulu,,hahaha,, lantak la,, abaikan,, heheheehe,, janji sume tempat aku stori,, banyak makan semut btol la,,, hehehe ;p


LUNCH AT FISHERMAN VILLAGE



kitorang lunch kat A'da Cafe ni,,,
makanan die nak kata sedap sangat tu tak la,, tapi kalo ko dah penat2 dalam air tu,, kompem lapar kan,, abes gak makanan ko tu,,, hehehe,,,
kitorang dok makan skali ngan dorang ni,, sambil tu sembang2,,,
sonok borak ngan dorang,, hehee,,
share2 stori mori pasal negara masing2,, pasal negara yang dorang dah pernah mlancong,,,
nicceeeee
:)



ROMANTIC BEACH
yuhuuuuu,,,, dah tiba kat last check point,,,
patot la nama pantai ni romantic beach,,,,
memang sangat2 romantic tempatnyer,,,
hahaha,,,
boleh la ko nak feeling2 kat sini,,,
pastu bole nampak bersepah2 je timun laut aka gamat kat dasar die,,, 
hahaha
view die memang nyamaaannnnn,,,,
taknak borak banyak,,,,
korang layan gambar tros la ye,,
hehee

(camera kan dah abes bateri,, kat sini pakai fon jer,,, giler taknak amek gambar kat sini? hahaha memang kena cermat la nak snap2 gambar,, kang tenggelam masuk air,, aku gak yang meroyan! hahaha)










yeaahhhh,, tamat la sudah citer snorkeling,,, hehehe,,,
ni ain gedik nak dok depan skali time balik,,, gasak ko la,,,
hahaaha,,,


*me*ain*yana*khadija*kty*

dah sampai,,,,
amacam?
ada burn tak muke?
heheheehee,,,


Jom Klik =)

Related Posts with Thumbnails