Wednesday, May 30, 2012

:: Pit Stop Bistro ::

 23 May 2012

Alhamdulillah,,, masih mampu berpuasa :) so,,, mana nak terjah today? hehe,,, teringin nak makan western jer,, aritu ader dengar kak yong ngan dj makan kat pengkalan,,, macam best jer,,, jom jom jom,,, hehe,,, tapi aku buke coklat dulu sebab time tu dalam kete lagi,, on da way balik,,,

boleh eh? aku cakap ngan dj,, if dah buke bagitau,,, haha,, pastu biler dah masuk waktu berbuka,,, tau ape dj text aku??? DAH BOLEH KOREK HIDUNG.
hahaha,,, dj memang tak bole blah ;p

sampai umah,,, maghrib,,, then siap2 nak g makan :)
 kedai makan ni tepi jalan jer,,, area pengkalan
:)
 menu
:)
 
 mine
:)
 dj punyer...
mine
:)
 dj punyer santapan
:)
 

 overall,,, makanan die sedap la jugak,,, boleh telan ikot tekak aku ni,,, hehehe,,,tak macam kat kedai rnr yang dalam pondok yang kitorang makan aritu,,, maybe sebab aritu ciken chop die murah kot..
so, boleh cuba try test kat sini
:)


chantek kan?
classic giler,,,,
banyak camera lama,,,
suke suke suke
:)
boleh nampak menda alah ni kat sebelah cashier die
:)




eh?
hye s100!
tengkiu sebab dah hampir 3 bulan berkhidmat ntok aku,,,,
hehehhe
ecececeyyyyyy
;p

okay,, bubbye
:)



:: Permulaan Rejab ::


22 May 2012

Restoren Rahmat

Maghrib

Syukur... Alhamdulillah
(^_^)

:: Nom Nom ::

21 May 2012


Dah tak mengidam dah
:)

:: KAmpung ::

Sekadar pendapat peribadi,,,
Aku rase kalo ko masuk dalam kampung atau kawasan yang baru bagi ko tapi kampung atau kawasan tu dah ada penduduk,,, ko lah yang kena manis2 mulut atau ko lah yang kena memperkenal diri,,,bergaul dengan semua,,,
bukannya buat aktiviti SESARAN,,,
hohoho...
k, bye.

Tuesday, May 29, 2012

:: Hijab ::



1. Catriona Ross:

~Semuanya bermula apabila dia menemani sahabat karibnya ke sebuah butik tudung di KLCC pada 14 Julai lalu.
Tergerak hatinya mencuba satu tudung dan ketika melihat wajah di cermin, tiba-tiba terbit satu perasaan pelik hingga bergenang air mata. Sepantas kilat ditanggalkan tudung itu.
Dia yang dihenyak perasaan pilu, hiba dan syahdu kemudian berpusing ke arah temannya seraya spontan meluahkan hasrat mahu memakai tudung. Luahan itu bagaimanapun mengundang tawa sahabatnya kerana menyangka dia bergurau.

"Ketika memandu pulang ke rumah, saya menangis. Sukar untuk jelaskan perasaan saya ketika itu. Sebak, syahdu, hiba, semuanya bercampur-baur. Saya sedar perasaan pelik yang muncul tiba-tiba itu adalah hidayah dari Allah.
"Sepanjang perjalanan, saya tak henti-henti mengucapkan rasa syukur ke hadrat Ilahi. Terharu dan rasa istimewa apabila Allah buka pintu hati saya. Memang sebelum itu pernah terfikir untuk menutup aurat tetapi teragak-agak untuk melaksanakannya.

"Esoknya di rumah, saya gelisah dan rasa serba tak kena. Asyik terfikir untuk memakai tudung dan malamnya saya tidak boleh tidur. Kebetulan pula suami tiada di rumah kerana bertugas di luar Kuala Lumpur, jadi tiada tempat untuk saya mengadu," katanya sambil menghela nafas panjang.

Pagi Jumaat (16 Julai lalu), berjam-jam pelakon yang popular menerusi drama rantaian Sephia ini menyelongkar almari mencari hijab namun kecewa apabila yang ada hanya selendang.

Dia kemudian menghubungi teman karibnya untuk meminjam tudung. Terkejut dengan permintaan itu, temannya mengajak Cat ke butik untuk belikan beberapa helai tudung. Selesai membuat pembayaran, hijab yang dihadiahkan temannya itu terus disarungkan di kepala.
"Sejak itu saya terus bertudung. Tekad saya, sekali bertudung Insya-Allah saya akan kekal begitu hingga ke akhir hayat. Itu prinsip yang saya pegang sejak kecil.
"Apabila pulang ke rumah, suami menyambut saya di muka pintu dan dia terkejut dengan perubahan itu. Dia bertanya adakah saya benar-benar serius. Selepas berkongsi apa yang saya alami dalam tempoh 48 jam itu, dia ternyata gembira dengan keputusan saya.

"Banyak nikmat yang Allah beri kepada hamba-Nya dan apa yang saya mohon selama ini dalam doa dimakbulkan. Masih segar dalam ingatan, selepas terbabit dalam nahas jalan raya, saya tidak putus-putus berdoa supaya boleh berjalan semula dan doa itu Allah perkenankan.

"Kemudian, ada suara sumbang bercakap saya tak boleh hamil kerana mengalami kecederaan teruk dalam kemalangan itu tetapi Allah makbulkan doa saya. Alhamdulillah saya bunting pelamin. Jadi, nikmat Tuhan yang mana lagi nak saya dustakan?

"Saya nekad bertudung kerana tidak mahu terus menerus buta hati. Jiwa saya bagai disiat-siat ketika mendapat hidayah dalam butik itu. Jauh di sudut hati, saya dapat rasakan itu adalah seru daripada Allah.

"Syukur, saat mula-mula pakai hijab hingga sekarang, hati saya tenang dan damai. Ada rasa bahagia yang tidak boleh dizahirkan dengan kata-kata. Ketenangan itu cuma Allah, saya dan teman sehijrah yang faham," kata anak jati Kota Bharu Kelantan ini yang menahan air mata daripada mengalir.

2. Irma Hasmie:

~“Alhamdulillah, sudah sampai masa untuk saya bertudung, sukar nak jelaskan mengapa saya ambil keputusan secepat ini, tetapi ini semua kerja Tuhan, dan bila sudah sampai seru-Nya, saya hanya menerima.

“Kalau boleh, saya tidak mahu cerita saya bertudung terlalu diberi perhatian sebab takut disalahertikan niat sebenarnya, walaubagaimanapun saya yakin lambat laun semua orang akan mengetahui juga.

“Saya bersyukur dan gembira dengan kehidupan saya sekarang, saya lebih tenang dan lebih banyak belajar. Tiada siapa yang memaksa saya tampil begini, semuanya berlaku secara natural. Alhamdulillah, setelah dua minggu pulang ke Malaysia, ramai yang menerima baik niat saya ini,” jelas Irma akui hidupnya kini lebih tenang dan bahagia Irma. Irma akui hidupnya kini lebih tenang dan bahagia

Berdoa di Mekah
Mengerjakan umrah bersama ibu dan adiknya, jelas Irma, dia mengambil kesempatan itu untuk berdoa sebanyak yang mungkin.

“Satu perkataan yang dapat saya gambarkan tentang Mekah adalah Subhanallah. Saya sangat bersyukur diberi peluang untuk menjejakkan kaki ke tanah suci ini.

“Memang seronok berada di sana, saya dapat lihat sendiri betapa hebat dan ajaibnya ciptaan Tuhan. Saya memang tidak mahu melepaskan peluang untuk berdoa, macam-macam doa saya minta.

“Selama 29 tahun saya hidup dibumi ini, saya mohon diampunkan segala dosa yang pernah dilakukan, diberi rezeki dan jodoh yang baik,” jelas Irma yang turut memohon ditenangkan hati setiap masa.

3. Abby Abadi:

~“Takut juga kalau terjadi senario sekejap pakai dan sekejap buka tudung. Tetapi alhamdulillah, dua hari sebelum kembali ke Kuala Lumpur, di depan Kaabah, saya nekad untuk bertudung sekali gus berdoa semoga Tuhan tetapkan iman saya untuk kekal begini buat selama-lamanya. Segala-galanya dipermudahkan.“Saya juga berharap perubahan ini tidak akan menjadi masalah atau beban kepada orang sekeliling.Apatah lagi hal bertudung ini sering diperkotak-katikkan, terutama apabila ia membabitkan individu yang memilih kerjaya seni untuk mencari rezeki,” katanya sambil memberitahu, sekalipun sudah bertudung, kerjaya seni tetap berjalan seperti sedia kala.

Mengenai kesempatan indah menunaikan umrah buat kali pertama itu, ibu kepada Mohamed Danish Hakim, 9, Marissa Dania Hakim, 7, dan Maria Danisha Hakim, 4, ini bersyukur kerana kembara dan ibadatnya di sana berjalan lancar. Bahkan secara tidak langsung, Abby ke sana seperti membawa hatinya yang lara.

Kata Abby, jika diikutkan, sebelum ini dia memang memasang azam untuk ke Tanah Suci, tetapi mungkin serunya belum tiba ketika itu.Ada saja halangan yang tiba, termasuklah visa yang dimohon tidak dapat diluluskan.“Namun syukurlah, kali pertama menjadi tetamuNya, kesihatan saya di sana senantiasa baik. Saya juga sempat menunaikan umrah sebanyak tiga kali, mencium batu Hajarul Aswad dua kali, dapat menyentuh Kaabah, memasuki Raudhah dan banyak lagi. Perasaan berada di sana juga tidak dapat digambarkan dengan kata-kata dan saya teruja akhirnya digerakkan juga ke Tanah Suci Makkah selain Madinah.

“Saya juga tak terkilan sekalipun sebelum ke sana, tawaran berlakon datang mencanak.Hampir lima ke enam tawaran berlakon saya terima, tetapi terpaksa saya tolak secara baik kerana pihak produksi tidak dapat menunggu. Tetapi saya tak ralat dan percaya rezeki tetap ada, insya-Allah.

4. Diana Amir:

~“Saya ambil keputusan ini kerana saya sudah beberapa kali sejak tiga bulan yang lalu diberi petanda dan mimpi buruk tentang hari kiamat.

“Dan mimpi-mimpi tersebut juga mengingatkan saya tentang kematian yang semakin hampir dan perkara itu sering membelenggu hidup saya beberapa bulan kebelakangan ini,”
“Saya tak tahu kenapa perkara itu berlaku kepada saya, mungkin Allah ingin memberi petunjuk dan saya menceritakan semuanya kepada seorang rakan. “Namun selepas itu rakan saya yang berhijrah lebih awal daripada saya,”

“Saya tahu saya masih lemah terutamanya mengenai hal-hal agama, disebabkan itu saya ambil peluang untuk bertemu dengan Irma Hasmie untuk mendapatkan nasihat dia.
“Ketika buat keputusan tersebut saya terus berjumpa David Teo untuk meminta pendapat dia tentang lakonan dan kerjaya saya selepas ini, “Biarpun dia tidak menjanjikan apa-apa, namun saya yakin rezeki adalah ketentuan Allah,”
“Irma juga membawa saya berjumpa dengan Wardina Saffiyah untuk mendapatkan tunjuk ajar dan sokongan mereka,”

Wednesday, May 23, 2012

:: Wedding Adi Hakim ::





alamak,,,
apesal ada limit nak upload gambar ni,,
huhuhu,,,
aku publish yang ni dulu,,
nanti aku tepek laen
:)

:: Majlis Merisik Kumbang Di Taman ::

12 May 2012


Lepas makan kacang pool,,, kitorang singgah ke kampung atok naem jap,, die nak bagi something kat atok die if tak silap....  

eh,, silap silap,, tukar cerita! hehehe,,, seno nyer ada rombongan nak merisik bak kata dorang,, kui kui kui
 

 rombongan dah sampai,,, hehehe,,,
selam badak jer aku duduk atas dj,, haha,,,
aku tanya dj,, berat tak?
dj cakap tak,,
haha,,,
ko tipu eh dj???
;p
  eh eh,,
orang yang nak dirisik dah mula kelihatan,,
hehehe
still,,, aku duduk atas dj,, hahaha,,,
leper la peha ko dj
;p



nak tengok orang yang dirisik buat keje?
hehe

 tadaaaaaa... bebaek weh,,, kang pecah gak jug tu kang
;p
bagus! nampak sopan sket,,
kikiki


"tukang cakap pada hari kejadian"
;p

ish,, ni orang yang merisik,,,
berdebar le tew nak tau diterima ke tak,,
tteetttttttttttttttttttttt
;p


wuah,, kuih sedap warna warni plak sampai,,,
farah sebok nak menempel kan kan kan
;p
menu pada hari kejadian,, hehehe,,,
thanks atok naim
:)


aku dah tak sanggup dah nak sambung cerita,,,
kang tak pasal kena tempeleng ngan dorang,,
hahaha,,,
tapi takpe,, 
dorang jauh kat utara nun skang ni,,
slamat lagi naseb aku,,,
bile dorang balik baru stand by kaki nak larikkkkkk jao2,,
hehehe

ok, bye!

Tuesday, May 22, 2012

:: Kacang Pool ::



12 May 2012

Salam,,,, dan ola :)

Pagi ni kitorang siap2 nak ke wedding adi plak,,, perut lapar weh,, kena isi dulu,, hehehe,,, so,, kitorang ke food court mana ntah,, tak pasan lak nama die,, hehe,,, tapi yang pasti nak try kacang pool dier
:)


orang cakap kacang pool die sedap,, jom try!





wuahhhh.,,, siap sudah! alamak,,, telur tak bape nak masak? hahaha,,,
jom,, telan je la,,,

teruja la tu,,
kikiki
tak boleh blah okay,,,
boleh plak terjumpa choki aka ayahanda aku kat sini,,, hahaha,,,
giler ah ko,,,
dah kurus sket dah tu,,
tiap2 minggu masuk gelanggang kompem boleh slim
;p
makan weh,,,, makan,,,
kasi gaul kacang pool tu
;p
ni lagi dua orang tak boleh blah,, haha,,
korang jangan terpedaya ngan simbol satoo dorang tu,,
bukan satu malaysia,,,
tapi sebab dapat nombor satu smalam time seminar penyelidikan,,,
hehehe
yeahhhhh,,,
abes pon makan
:)
jom jom jom,,,,
gerak gerak
:)
eh,, kitorang bukan tros ke majlis adi tau,,
ada singgah satu tempat ni,,,
dorang cakap nak "merisik"..
hehehe
nak tau sape kena risik???
nanti aku upload stori mori nyer
:)

bubbye
:)

:: KainKapas by KottonKiut ::

Assalamualaikum,,,,
Yuhuu,,,,Eh,, korang dah ada kain nak buat baju? hehe,,, kalau belum,, ape kate terjah kat page ni,,, macam2 jenis corak ada,,, shomel2,, yang penting,, harga cambest! hehe,,,
pape hal,,, klik sebelah ni yer ---> KainKapas by KottonKiut





 amacam???
ader yang berkenan??
hehehe,,
tunggu ape lagi,,,
cepat2 terjah kat link yang aku bagi tu,,
:)

:: Al Fatihah dan Maksudnya ::


:: Singgah Selalu + Danga Bay ::

 11 May 2012


LEpas check in,, rehat2 jap,,, mandi,,, bersiap,,,, carik tempat makan,,, kitorang tembak kat sini,,, bbq singgah selalu...
 jom masuk
:)
 
 
 
 ramai kan kitorang,,,, hehehe,,,,
kalau tanya aku pasal tempat makan ni,,,
aku dah pangkah!
hahaha,,,
sebab?
hurmmmmmmmmmmmmmmm,,, macam tak best,,, ramai orang,,, pastu sesak,,, bising,,, nak makan pon tak senang,,,,
pastu tempat nak bayar die satu tu ajer,,,
adoi~
tapi aku rase kalau nak lepak2,,,
okay ajer,,,,
sambil2 hisap asap berperisa tu
;p 

then kitorang g danga bay plak,,,,
sajer nak jenjalan
:)
naik menda alah ni,,
tram kan nama die?
sorang rm5,,,
tengs to orang yang tolong bayokan
;p


 hoyeah,,,,, mari berterima kasih pada tripod abg amir,,,
hehhee,,,
tapi mira ngan fara yang xde
:(


then, pas lepak2 kat danga bay,,, kitorang g bazar karat,,,,
jalan2 jap jer,,, 
beli air minum2 sambil jalan,,,
then kononnya nak g dataran plak,,,
tapi tersilap masuk simpang,,,
langsung kitorang balik hotel balik,,,
hehe,,,

camtu la kesahnya,,
trimas la yer kat budak sabah yang demam n susah payah datang treat budak kajang ni,,,
thanks
ok bye
:)






Jom Klik =)

Related Posts with Thumbnails