Thursday, March 31, 2011

:: Hampir Ke Situ ::

Assalamualaikum,,,, mari kenang mengenang,, heehee,,,,


Nak flash back kejap,,,, dulu time last day nak tinggalkan uum,,, nak balik kajang ni ha,, harusla kan bersalam-salam berbubbye-bubbye ngan warga cambridge yang tinggal lagi time tuh =)
Pastu time nak g bilik pateng,,, aku ingat lagi budak ni pegi kunci pintu pulak,,, ntah ape ntah makcik ni buat kat dalam tuh,, nak kata bangun tido,, aku dah biasa da tengok muka basi ko,, hehehee.,,. ghope ghopenyer,,, dak pateng ni sebok siapkan sumthing spesel ni,, hehehee,, thanks weh!!! susah2 jer,, aku simpan baek punyer sampai skang =)

gigih ko pateng~~
gambar ni ade kesahnya yang tersendiri,,,
aku first time tengok pon leh detect
hehee

*zoom in*
time ni ngah tunggu bas nak g lawan bowling,,,
team merah vs team pink
=p

ni kat blakang nyer
ecececeyyyyy
=p

:: Seminar - Decision Science ::

Assalamualaikum & Hye all! =)


Sabtu lepas,, ada seminar decision science,,, tapi Dato' nak wat kelas dulu,,, so blaja jap,,, then,, lepas dah stop tu,,, ngam2 kitorang sampai,,, ngah tea break,, memang langkah kanan la kan,,, hehehe

ni otw nak ke dewan
=)

errr,,, err,,,, tu baju pinjam,, hehehee,,, baju lin,,, sebabnya aku lupe nak bawak baju kurung,, padahal da tau ade seminar,, aiyaakkkkk,,, nyanyukk suda =p



dalam dewan,,,,ni ida ngan fana,,, junior aku kat uitm,,tapi sama batch time kat uum,,
hehehehe
nampak tak gadis gigih baju pink kat blakang tuh???
tu la timbalan pengarah pojek ni,,
hehe

bajet jer ni,,,
(^_^)




bubbye


wassalam



Wednesday, March 30, 2011

Tuesday, March 29, 2011

:: Eon-Cambridge Makan Malam ::



Assalamualaikum,,,, & good day =)


Godek2 folder dalam incik lappy,,, jumpa gambor lama time kat UUM nih,,, sem bape ntah,, tak igt,, hehehe,, tapi yang pasti aktivitinya dinner ntok celeb akak2 senior yang nak konvo,, yang dah final sem =) tema die kalo tak silap sumer macam kena pakai kemeja + tie =p

tapi dak pateng ni slumber jer pakai scarf pastu pepandai la ko buat ala-ala tie kan
=p

ni dengan roomate aku dari sem 1 sampai la sem 6,,,
Ros
:)
nak kawen da weh,,
hehe

ni plak jiran sebela aku yang setia sebelah menyebelah dari awal sampai la ujung sem
hehehe





alahai,,, gambar awiey ngan nor takde la dalam album nih,,,
aku carik tak jumpa pon gmbr korang berdua




ni persembahan ala-ala manja-manja sedey sedey gitu
=p

pastuh ada la maen game sket2,,,
ni kak liya ngah nak pecahkan belon tuh pakai ass beliau
=p

lepas tuh harus la bergambor-gambor kan
=)
ni wat kat dewan ape ek namanyer,,,
huhu,,
tak igt plak,,
ko tgk blakang tuh cover ngan newspaper lame jer sbb takmoh bagi orang lua nampak
=p

::Seven jugak::
=)


bubbye


adios




Monday, March 28, 2011

:: Dalam Kelas Logistic Management ::







Assalamualaikum ;)



Jumaat lepas Dr A dah pesan soh bawak incik lappy sebab nak kena instol satu software nih,,, dah alang2,, haruslah berpoya2 dengan incik lappy kan,, hehe =) Layankan ajer,,,


1st try,,,

lin tak masuk,,
hehe

berjaya,,, hehe
gambar bebi dlm tuh anak buah terbaru aini,,

siti,,, pandang sini
=p

wuuaahh,, puan hana memang gigih,,
hehe

haha,,,
aku tak pasan pon mamat2 kat blakang tuh join jugak menyelit
=p

lagi lagi lagi,,
hehe

classmate sblah sana pulak
=)

dan,,,, last,,,aku pon nak syok sendirikkkk
=)





Sunday, March 27, 2011

:: Semakin Jauh ::







punya seorang teman,,,
rasa semakin jauh,,,
"takpelah,,, dia bakal punya baru"
berkata dalam hati,,,






Friday, March 25, 2011

:: Omel Mengomel ::





Assalamualaikum semua,,, & Good day :)
Baru lepas siap2 kemas beg nak g kelas jap g,,, minggu ni kelas deret wo,,, jumaat sabtu ahad,,, ahad tu sebab kelas ganti,, pastu ada test,, doakan kitorang boleh jawab dengan baik yer :) Aku stay shah alam sampai ahad,,, kalo tak,, besenyer malam ni jer tido shah alam :) Ahad tuh nanti ade wedding nik :) lepas test tu tros gerak la kot ke sana :)




oh ya, Arini ade ayat cambes dari sifoo senget,,,"dia ni mmg jenis susah nak brubah,, hati dah hitam kot" walaaweeyyyy,, selam jer budak nih,, ish ish,, wat aku tergelak je weh borak ngan ko,, ciisss =p
Moga2 ko cepat la langsung ngan si hidung comel tu weh,, hahaha,,, cepat tinggal kan meri ko tuh,,, =p
kui kui kui





Wokey la,,,
gtg,,,


As salam :)



:: Syaitan dan Makanan Kita ::






SYAITAN MAKAN DARI MAKANAN YANG TIDAK DIBACA BISMILLAH DAN
BERMALAM PADA RUMAH YANG TIDAK DIMASUKI DENGAN BISMILLAH


إذا دخل الرجل بيته فذكر الله عند دخوله وعند طعامه قال الشيطان : لا مبيت لكم ولا عشاء وإذا دخل فلم يذكر الله عند دخوله قال الشيطان :أدركتم المبيت
وإذا لم يذكر الله عند طعامه قال : أدركتم المبيت والعشاء

“Apabila seorang lelaki memasuki rumah dan menyebut nama Allah semasa masuk dan menyebut nama Allah semasa makan. Syaitan akan berkata kepada kuncu2nya “Kamu tidak ada tempat bermalam dan
tidak ada makan malam.”
Tetapi sekiranya dia masuk kerumahnya tanpa menyebut nama Allah, syaitan
akan berkata “ Kamu semua mendapat tempat bermalam.”
Apabila dia tidak menyebut nama Allah
semasa makan, syaitan akan berkata “ Kamu mendapat makan malam dan tempat bermalam.”
Hadis sahih Muslim (2018)




MAKANAN JATUH YG DIBIARKAN ADALAH HABUAN SYAITAN


إذا سقطت لقمة أحدكم فليمط عنها الأذى وليأكلها ولا يدعهاللشيطان

“Apabila jatuh sebah
agian suapan makanan kamu ke lantai, hendaklah kamu membuang kotoran yang melekat pada makanan dan hendaklah dia makan. Jangan biarkan ia dibiarkan kerana ia akan dimakan oleh syaitan.”
Hadis sahih Muslim (2034)






Thursday, March 24, 2011

:: Besar Bagak ::









Tringat lak zaman-zaman kat UUM dulu,,, aku rase ramai kot yang ada 1 teddy yang besar cani,,, maklumla,, murah je beli kat padang besar nu ha,, hehhee,, berbaloi2 =p
Aku pon sempat grab satu bai,, kui kui kui,,, yang lagi 3 tuh bukan den punyo yor,,, ada pateng punyer (lotter),,, fida ngan ros,, hehee,,, and Ros punyer la yang paling besar =)



:: Jaga-Jaga,, Ada Syaitan Dalam Hidung Anda ::




Allah swt telah menyuruh kita menjadikan syaitan sebagai musuh. Firman Allah swt:




إِنَّ الشَّيْطَانَ لَكُمْ عَدُوٌّ فَاتَّخِذُوهُ عَدُوّاً

Sesungguhnya syaitan itu adalah musuh bagimu, maka anggaplah ia musuh
mu, ( 6 : 35 al-Fatir)

Semua manusia mengakui syaitan sebagai musuhnya. Namun tidak ramai yang mengetahui bagaimana cara untuk menghadapi syaitan dan manakah ruang-ruang yang mana syaitan akan masuk pada diri insan. Ini adalah sebahagian dari ruang-ruang yang perlu seorang manusia tutup agar syaitan tidak memperdayanya.




SYAITAN BERMALAM DI DALAM HIDUNG


إذا استيقظ أحدكم من منامه فليستنثر ثلاث مرات فإن الشيطان يبيت على خياشيمه


“Apabila seseorang kamu bangun dari tidurnya hendaklah dia memasukkan dan mengeluarkan air
dari
hidungnya tiga kali. Sesungguhnya syaitan bermalam di dalam lubang hidungnya.”
Hadis riwayat Bukhari dan Muslim





:: Alhamdulillah ::





Alhamdulillah :)
dah semakin pulih,,,
even gagal ntok semalam dan harini,,,
tapi aku ada sifoo yang mereng yang membantu,,,
hehehe,,,
ke mana tumpahnya kuah kalo tak ke nasi
=p

:: Sunnah Rasulullah Ketika Makan ::






Cara Makan

1) Kenapa kita gunakan tangan? Mengikut cara Rasulullah s.a.w, beliau akan menggaulkan lauk dan nasi dengan tangan kanannya dan kemudian membiarkan sebentar, lalu Rasullah saw akan mengambil sedikit garam menggunakan jari kecilnya (yg last tu), lalu Rasullah saw akan menghisap garam itu. Kemudian barulah Rasulullah makan nasi dan lauknya.
  • Mengapa? Kerana kedua belah tangan kita ada mengeluarkan 3 macam enzim, tetapi konsentrasi di tangan kanan kurang sedikit dari yg kiri. Ini adalah kerana enzim yg ada di tangan kanan itu merupakan enzim yang dapat menolong proses penghadaman (digestion), ia merupakan the first process of digestion.

  • Mengapa menghisap garam? Kerana garam adalah sumber mineral dari tanah yg diperlukan oleh badan kita. Dua cecah garam dari jari kita itu adalah sama dgn satu liter air mineral. Kita berasal dari tanah maka lumrahnya bahan yang asal dari bumi (tanah) inilah yg paling berkhasiat untuk kita.

  • Kenapa garam? Selain dari sebab ia adalah sumber mineral, garam juga adalah penawar yang paling mujarab bagi keracunan, mengikut Dr, dihospital-hospital, the first line of treatment for poisoning adalah dengan memberi Sodium Chloride, iaitu GARAM. Garam juga dapat menghalang sihir dan makhluk-makhluk halus yang ingin menggangu manusia.
2) Cara Rasulullah mengunyah - Rasulullah akan mengunyah sebanyak 40 kali untuk membiarkan makanan itu betul-betul lumat agar perut kita senang memproseskan makanan itu.

3) Membaca Basmalah (Bismillahirrahma Nirrahim). Membaca Basmalah sebelum makan untuk mengelakkan penyakit. Kerana bakteria dan racun ada membuat perjanjian dengan Allah swt, apabila Basmalah dibaca maka bakteria dan racun akan musnah dari sumber makanan itu.


Cara Minum

Janganlah kita minum berdiri walaupun ia makruh tetapi ia makruh yang menghampiri kepada haram.
Jangan kita minum dari bekas yg besar dan jangan bernafas semasa kita minum, kerana apabila kita minum dari bekas yg besar, lumrahnya kita akan meneguk air. Dalam proses minum itu, kita tentu akan bernafas dan menghembuskan nafas dari hidung kita. Apabila kita hembus, kita akan mengeluarkan CO2 iaitu carbon dioxide, yang apabila bercampur dgn air H20, akan menjadi H2CO3, iaitu sama dengan cuka, menyebabkan minuman itu menjadi acidic.
Jangan meniup air yg panas, sebabnya sama diatas.
Cara minum, seteguk bernafas, seteguk bernafas sehingga habis.





kredit to imam muda azhar :)




:: Nak Menguap??? Baca ni dulu Meh =) ::




SYAITAN MASUK DALAM MULUT YANG TERBUKA MENGUAP

إذا تثائب أحدكم فليمسك بيده على فيه فإن الشيطان يدخل

“Apabila seseorang menguap hendaklah dia menutup dengan tangannya.
Sesungguhnhya syaitan masuk ke dalam mulutnya yang terbuka.”
Hadis sahih Muslim




SYAITAN KETAWA MELIHAT MANUSIA YANG BERKATA “AAAAAH “ SEMASA MENGUAP

Nabi saw bersabda:

ولا يقل آه آه فإن أحدكم إذا فتح فاه فإن الشيطان يضحك منه

“Dan janganlah seseorang itu berkata “aaaaaaaa” semasa menguap.
Syaitan akan ketawa bila dia membuka mulut semasa menguap.”
Hadis riwayat Ahmad




Wednesday, March 23, 2011

:: Hoi kekuatan,, Meh Sini ::




smalam,, lepas isyak kot,, gayut kejap ngn pateng,,, sambung stori mori kat beliau,, tak tahan dowh aku nak soh menahan diri,,, hahahaha,, bunguks,,giler sengal,,, mencik,, mencik,,,,ko memang hebat leh tahan sampai seminggu,, aku nak 1 ari pon payah weh,,, mana ntah pergi kekuatan tuh sume menyorok,,, huhuhu,,,



maybe btol kot cakap ko,,,at least Allah bagi petunjuk perangai sebenar before jadi makin teruk,,, aiiyaaakkk,, tapi siyes susah dowh pateng,, mencik giler aku,, myb sebab dah biasa kot,,,,huhuhu :(
ingatkan "menda" tuh kena sekat,, aku dah slamat,,, tapi tak jugak beb,, yang ado,,,,



sila beri tunjuk ajar yer sifu,, hehhee,,,
kalo aku boleh lebih sebulan,,, aku lak jadi sifu
=p



takpe,, takpe,,
aku ingat ayat best ko
L.M.
hehe




:: Ngedate dengan Faten Nadwa ::





Assalamualaikum,,,, and,,,, Good day semua =)



Plan nak dating ngan pateng ni dah dibuat dalam 2 minggu sebelum ketemu,, jadi,, dalam kalendar kat fon aku memang dah booked ntok pateng 20 mac,, hehehe,, lama gak kitorang tak jumpa,, sejak aku konvo ritu,,, tu pon seb bek pateng datang konvo aku,, kalo tak,,, memang time aku chow dari cambridge tuh la jawab nya last jumpa,, hehehe...



Destinasinya adalah kat mid valley,, okay,,, ni first time aku g mid drive sorang2,, alkisah,, lama giler tak jejak mid nih,,, huhuhu,,, seb bek dengan bantuan si syepah ni,, sampai gak aku ke mid,,, tapi paling tak leh blah,, adalah dalam 20minit aku dok pusing2 nak carik parking,,,, alhamdulillah jumpa jugak :) sowi pateng wat ko tunggu lama,,,
huhuhuhu


gambar tempat parking wajib amek memandangkan aku punya "daya ingatan yang tinggi"
hehehe
=p




Agenda pertama mentekedarah dulu,, pateng da lapa,, cian ko,, hehe,,, aku neman jer yer,,, tapi sempat la order wedges =p hehehe,,, pastu sambil makan sambil chit chat tak hengat orang sekeliling,,, dah la tak reti nak cakap slow2 =p
lepas konyang2,,, zohor jap,, then heading to gsc,,, tengok hikayat merong mahawangsa,,,hehe. orang sume cakap best,, so,, aku pon layankan aje lah,, aku memang tak minat bab2 sejarah nih,, huhu,, risau jer tidur dalam panggung kang,, hahaha,, tapi masuk2 jer,, not bad. bes gak citer nyer =)



okay,,
pateng nyorok sebab tuh nampak kecik,,
tak aci
=p

erkksss,,,
memang terserlah aku lagi beso dari ko teng
hekhek
=p


Lepas asar,, macam tak puas lak cit cat,,, maklum la,,, lama kot tak jumpa,, banyak jer menda yang terlepas nak share-share,,, hehe,,,so, lepak kat SR jap tea break,, haha,, hotak ko la,, minum petang la sangat =p

ko jangan nak berangan yer cik kak
=p

ko pon sama,,
hehe


ni kitorang muka tak malu soh sape2 ntah amekkan gambor,,,
hehehee


agak2 dah kol 6,,, gerak nak balik,,, umah pateng sekentut jer ngan mid tuh,, so aku antokan jap pateng ke umah,, then baru la pulang ke kajang =)
thanks pateng blanje kepsi ngan movie,,, hehehe,,, lenkali blanje la lagi yer,, kui kui kui,,, =p



hahaha,,, ni nak tepek gambor lama time konvo aku aritu,,,, sedia??? scroll down =)





-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

bear bear comel seblah tu pateng bagi,,,
(^_^)v





:: Irma Hasmie Bertudung ::






Alhamdulillah,,,,
sorang lagi artis dah bertudung,,, saja nak post gambar irma,, rase macam suweettt jer tengok dier berhijab,, comel kan :) meh aku tepek gambar dia :)


gambar ni tak silap time kak dina ajak irma makan2 pas tau irma dah bertudung,,
nak talk-talk,,
2 2 chantek
:)

comel
(^_^)



pics from irma fb



:: Guinea Pig - Bugsy ::

Assalamualaikum & Hye semua!

Minggu lepas lepas kelas logistic,, macam biasa,,, tumpang tudir umah faralin,, pastu kazen lin, zira,,, bawak pet die,,, ---> guineapig,,, comel seyh!,, hehe,, geram je tengok,,, bugsy namanya :)

rumah warna pink tak tahan,,,
aawwwww,,
hehehee

ngendeng2 nak masuk la tuh
=p

bugsy nih memang suka tempat2 yang sudut2,, sorok2,, dan lagi satu selimut!
hehehee



hye!
(^_^)



Tuesday, March 22, 2011

:: Wedding syaidatul Ain ::




Assalamualaikum & good day semua =)

Jom layan event wedding syai wiken lepas :)


Lepas kelas tuh,, aku tros ke dewan kajang,, tak balik umah pon sebab kelas pon abes lewat kan,, nak nak kelas ari sabtu,, wow,,, =p before tuh amek yana kat jalan reko,, memula nak skali ngan mariam,, tapi die ade hal nak setelkan pasal wedding akak nya,, so kitorang gerak dulu,, nanti mariam datang tros ke dewan mpkj tuh heheheh




on da way nak ke kajang tuh mana la pernah nak smooth je kan jalannya,,, mesti nak banyak kete,, so,, haruslah syok sendiri kan dalam kete =p

bulu2 gedik pink pon nak join jugakkkkkk
=p

si pemandu tak berhemah,,,
"aku nak parking situ,, aku nak parking situ!"
sengal!

ni aku tatau nak boh caption aper,,
2 2 poyo
haha

menggedik santai kejap before masuk dewan
=)

ko tengok pinggan minah ni penuh,,,
mentekedarah je kejenyer
ish ish

eh,,
pahal aku cam dah beralih ke masa silam,,
hoho
=p

mariam punyer nasik paling sikit wooo,,
awak kena makan byk tau!
kena besakan body macam kitorang,, hehehee

(^_^)

dalam masa kitorang makan tuh,,
ain sampai bersama kembar a.k.a madu saya,,
aawwwww
=p

congrats syai =)
moga kekal bahagia ke akhir hayat
amin
:)

nad plak masuk,,
cameraman willing nak amekkan gambar kitorang :)

nampak tak kat blakang tuh ada 4 kerusi??
kenapa???
sebab syai sanding skali ngan akak nya,,,
senior kitorang jugak
kak fazreen :)

oh ya,, saya sempat jumpa yna, kawan skolah rendah ku yang gojes ini,,, ngan nabila tak sempat nak amek gmbr,, dah balik dulu sebab ada kematian,,,
yna,,, makin cun seyh kamu,, hehee
last jumpa bbrp tahun lepas time open house umah nabila + besday nya
hehe,,,
lama tuh,,,, padahal dok kajang je kot masing2
=p

dah jumpa madu,, wajib la amek gmbr kan,, kitorang takde gado2 punyer macam madu2 lain,, bahagia jer,, hahaha
hhaakkkk tuuiiihhh
=p




then malam tadi upload gambar kat fesbuk,, pastuh nad sangat la rajin g gabung gambar kitorang time dulu2,, haha,, sengal,, sangat la comot ghopenyer,,,, meh nengok meh,, hehehee

tadaaaa,,,,,
2 orang budak comot!
hehehehe







adios





=)





Jom Klik =)

Related Posts with Thumbnails