Monday, January 24, 2011

:: Mari Mencukur Bulu Kening ::



Assalamualaikum,,,
Oh Ya! Jangan salah faham mengenai tajuk entri kali ini ya,,,
(^_^)v



Entri kali ni sekadar ilmu tambahan ntok aku sendiri dan korang semua. Apa yang boleh diperbaiki sama2 lah kita perbetolkannya. OK? Good =)



Hari ni terasa macam nak menulis mengenai isu bulu kening ni,,, hoho. Seperti yang kita semua tahu,,, hukum mencukur bulu kening adalah H.A.R.A.M.


Ada faham??? baguussssss =)

dalil???

Rasulullah s.a.w. bersabda,

“La’anallaHul waashilata wal mustawshilata wannaamishata wal mutanammishata wal waasyimata wal mustawsyimah” yang ertinya “Allah melaknat wanita yang memasang dan dipasang rambut palsu, wanita yang mencukur bulu alis dan dicukurkan bulu alis dan wanita yang dibuat tatoo dan dibuatkan tatoo” (HR. Bukhari no. 5937 dan Muslim no. 2124)


gambar dari google



Tapi kan,, kenapa skang ni macam selamba jer,, macam dah jadi trend,,, kalau artis jangan cakap la kan,, majoritinya cukur kening,,, termasuk lah segelintir artis2 yang pakai tudung tu pon,, aku tak kata semua yer,, aku kata segelintir,,,kalau tak caya,,, boleh search sendiri gambar dorang time dulu2. Cuba tengok sama tak bentuk kening dia. Ada jugak sorang ustazah yang dah jadi senator tu pon cukur kening,, lama dah aku dok perhati ustazah tu,, makin lama aku tengok,, cara pakai tudung pon nampak dada,,padahal dulu aku suke giler tengok dia,, dah la cantik,, bagi ceramah pon sedap jer,, skang ni,, yang ado~~~



Kalau korang perasan kan,, time wedding,, si pengantin perempuan,, kening die mesti akan dicukur oleh mak andam.. kan?kan?kan? aku pon tak paham kenapa mesti macam tu,, nak bagi cantik la kot. cheetttt~~~ kau cantik time wedding day,, lepas tu kau campur skali bertimbun2 dosa yang dapat bila orang tengok,, berbaloi ke tu??? alahaiiii~~~ tapi kan,, ada jugak member2 aku yang time dorang kawen tak cukur kening,, ni yang memang muslimah nyer member la kan,, memang aku salute la kat dorang ni... cantik jer aku tengok gambar wedding nya =)



Yang aku tak leh blah,,, ada yang cukur trim abes kening nya tu,, abes togel,,, kesian btol,, nak cantik punya pasal,,tapi bagi aku,, tak langsung hokkay~~ lagi kelakar ada lah,,, cuba kalau celak kat kening tu dah di-wipe kan,, sungguh la ehem-ehem~~ hohoho.



Ok lah kawan-kawan,,
harapnya ilmu kali ni akan buat kita sedar =)
peringatan ntok aku jugak =)



Kat bawah ni aku senaraikan soalan-soalan cambes yang aku baca dari Sis Azana,,,
Renung-renungkan,, (^_^)v



S: Bolehkah? apa yang bole? aku rasa da rimas la rambut panjang ni.. Apa jadi kalo aku (wanita) memotong rambut?

J: Harus seorang wanita memotong rambut tetapi HARAM sekiranya dia memotong rambut yang menyebabkan menyerupai orang lelaki.



S: Aku rasa nak buat rebonding la kt rambut aku yang kerinting macam maggi ni.. eh2 nak tukar la.. nak berambut lurus la plak. Boleh ke sesuka ati aku ?

J: Hukumnya HARAM sekiranya bukan untuk suami atau perbuatan itu mendatangkan mudarat.



S: Wah... macam banyak je bulu kaki n tangan aku ni kalah bulu kuceng ni. x cantik la kalo cam gini. Baik aku cukur pakai pisau cukur x pun nak mudah guna laser atau krim. Boleh ke?

J: Hukumnya HARAM. Menghilangkan bulu kaki dan tangan tidak termasuk dalam perkara yang disunatkan.



S: Apakah hukum aku menggunakan rambut palsu yang diperbuat daripada bahan nilon atau menggunakan rambut sendiri yang dipotong dan dijadikan rambut palsu?

J: Memakai semua jenis rambut palsu adalah haram walaupun diperbuat daripada rambut sendiri.





::peace no war::
(^_^)v










3 comments:

  1. hehe...sharing is caring...

    saling igt mengingati...

    ReplyDelete
  2. Mencukur dan mencabut!
    2 perbuatan yg berbeza cara aplikasinya....betul tak?

    Mencukur bulu kening = Haram
    Mencabut bulu kening = ???

    ReplyDelete

Jom Klik =)

Related Posts with Thumbnails